Logopedie: Tulburarile de vorbire la copil - Rinolalia
Rinolalia este o dislalie organică, funcţională. Se poate vorbi de existenţa separată a rinolaliei, pentru că aceasta priveşte şi alte caracteristici. La fenomenele dislalice prezente în rinolalii se adaugă şi alte aspecte legate de tulburările de voce şi rezonanţă
În rinolalie există o serie de deficienţe care constau în tulburarea rezonanţei sunetelor şi a vocii cu tulburarea rezonanţei sunetelor şi a vocii cu caracteristici predominant nazale, cunoscută şi sub denumirea de voce fonfănită. În rinolalie tulburările de fonaţie coexistă cu tulburările de articulaţie. Deficienţele vocii apar ca fenomene secundare.
Clasificarea rinolaliilor:
-
Rinolalia aperta (deschisă) – suflul aerului necesar pronunţării sunetelor se scurge pe cale nazală.
a) rinolalia apertă de tip organic – determinata de o serie de malformaţii de la nivelul vălului palatin, insuficienta dezvoltare a acestuia, vegetatii adenoide, polipi, paralizia vălului palatin.
b) rinolalia operta de tip funcţional – mobilitate redusă a valului palatin şi a muşchilor faringo-nazali ce nu reuşesc să realizeze închiderea necesară între cavitatea bucală şi cea nazală, imitarea vorbirii unor persoane rinolalice dar şi în cazuri mai rare de tulburări ale respiraţiei. In rinolalia deschisă cele mai puţin afectate sunt sunetele m şi n.
-
Rinolalia clausă (închisă) - unda necesară pronunţării sunetelor nazale (m si n) se scurge pe traiectul bucal. Sunt prezente şi deficiente de rezonanţă nazală. Sunt afectate in primul rand sunetele m si n. Sunetele nazale fie ca sunt omise, fie ca sunt substituite cu b si d. Este de 2 feluri:
a)rinolalia inchisa anterioară – sunt blocate narinele si nazofaringele nu poate comunica cu exteriorul prin intermediul cavitatii nazale. Sonoritatea sunetelor este foarte stearsa. Este afectata si respiraţia.
b)rinolalia inchisa posterioară – datorata blocarii nazo-faringelui. Sunetele m şi n sunt omise sau înlocuite.
-
Rinolalia mixtă – intalnim fenomene caracteristice atat rinolaliei inchise cat si celei deschise.
Cauzele pot fi de natura organica sau functionala (despicături congenitale ale buzei, maxilarului, cavitatii nazale, deviaţii de sept.) Vocea este lipsita de forta si da impresia ca se atenueaza spre sfarsitul pronuntarii cuvântului.